Die Man en sy Grot

Toe ek en my vrou nog uitgegaan het, het ons eendag besluit om elkeen ’n lysie van ons behoeftes te maak en vir mekaar te wys. My vrou was stomgeslaan toe sy my lysie lees en sien dat punte nommer 1, 3 en 5 almal dieselfde was: ‘Spasie’. Ek het vir haar so toe probeer verduidelik…

Hoe stiller die man, hoe louder die vrou
Ons almal ken dit, die vrou begin kla oor dat sy nie voel haar man vir haar luister nie, terwyl hy na die televisie afstandbeheer gryp om die klank op te jaag van sy gunsteling sport geselsprogram. Of net nadat die paartjie ’n onderonsie gehad het, trek die man terug in sy emosionele ‘grot’, terwyl die vrou al die feite van die onderonsie weer van vooraf begin noem.

Elke man weet dat so lank hy sy vrou iewers in die agtergrond kan hoor met hom praat is alles reg, MAAR sodra die vrou stilstuipe kry, dan moet hy weet alles is verkeerd!
Selfde met die vrouens. As die man soos ’n ongeskikte vark haar ignoreer is alles nog okay, want “hy is maar net ’n man”, sal sy vir haarself te rus stel, maar die oomblik wanneer ’n man te veel emosie wys begin ons sy straightness betwyfel.

Die ‘grot’ of die ‘hondehok’?
Ek sal eerder vrywillig in my ‘grot’ gaan as om na die ‘hondehok’ gejaag te word. Kom ons wees eerlik met mekaar, die keer wanneer jy wel jou gevoelens gedeel het, jou hart op jou mou gedra het, jouself kwesbaar gemaak het, het dit horribaal verkeerd gegaan. Wat jy wou sê het nie reg uitgekom nie en jou vrou het net kwaaier geword vir jou. Jy het toe aan jouself belowe dat jy nooit weer so buite beheer wil voel nie. “Ek is die man van die huis, vervlaks!”

Die Man, die Jagter en sy ‘grot’.
Die man is die jagter. Hy sal uit gaan en teen groot gevaar breë bors staan en uitroep “Bring dít!” Maar wanneer die groot gevaar sy vrou is, is die man wapen loos gelos. ’n Man wie lief is vir sy vrou dra ’n sagte plek in sy hart vir haar. Sy alleen kan hom ontwapen met haar kyk. Die jagter instink om te baklei verdwyn en hy word ontsaglik kwesbaar in haar teenwoordigheid en dus, eerder om terug te veg, sal hy grot toe trek waar hy nie die GROOT GEVAAR hoef te trotseer nie.

Natuurlik is die ‘grot’ mentaliteit een wat teen homself werk. Hoe meer ’n man emosioneel gaan onttrek, hoe meer gaan hy emosioneel verwerp voel. Dit is dalk die paradoks van liefde. Jy moet jouself daar buite sit om regtig ’n gesonde en vervulde huwelik te hê.

En nou? Het my vrou my verduideliking verstaan?
Sy het ja! Sy het besef dat ek nie spasie nodig het omdat ek van haar wil weg kom nie, maar omdat ek skrik vir die diep liefde en gevoelens wat ek begin voel het vir haar en vrees dat iets dit kan wegneem. Maar ek het ook geleer, dat ek haar kan vertrou met my gevoelens en nou hoef ek nie meer alleen in my grot te gaan nie!

1 thought on “Die Man en sy Grot

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s